Szakmai látogatás az MVM Paksi Atomerőműben

Nyárias időben, vidám hangulatban érkeztek a csoport tagjai az ország több részéről a rendezvény helyszínére.

Vendéglátónk az MVM Paksi Atomerőmű Tájékoztató és Látogatóközpont és a Minőségfelügyeleti főosztályvezetője volt, akik barátságos üdvözléssel fogadtak bennünket.

A látogatás 31 fő részvételével a PAE üzemi területének látogatásával kezdődött.

Azon túl, hogy mindenki izgatottan várta az atomerőmű blokkok megtekintését, előbb részt kellett venni a résztvevő személyek biztonsági azonosításán, a munkavédelmi- és biztonságvédelmi tájékoztatón.

Az üzemi területen kötelező volt az alacsony sarkú, zárt cipő viselete, mivel a látogatóknak 11 emeletnyi magasságba kell felgyalogolniuk egy szűk lépcsőházban. Az üzemi területen rendészeti kísérettel kell közlekedni csoportként. Minden helyszínen beléptetési procedúra van, amit be kell építeni a program idejében. A program a zsúfoltság mellett jelentős fizikai megterheléssel is járt.

Élményszámot jelentett az atomerőmű vezérlő központjának megtekintése, nemkülönben a rálátás az atomerőmű blokkokra és az óriás generátorokra.

Az üzemi terület után a csoport idegenvezetővel tekintette meg a Tájékoztató és Látogatóközpontot. Itt a következő információkat kaptuk:

Az MVM Paksi Atomerőmű Magyarország első és egyetlen működő atomerőműve. Építését 1966-ban határozták el, majd 1969 és 1987 között épült meg Pakson. Az alapkiépítéskor 1760 MW-os létesítmény napjainkban 2000 MW teljesítményű, 2014-ben Magyarország áramtermelésének 53,6%-át adta.

A megvalósult erőmű négy, egyenként névlegesen 440 MW-os, ún. VVER 440/V 213 típusú nyomottvizes, kétkörös reaktorblokkból áll. Egy reaktorhoz két 220 MW-os gőzturbina tartozik. A turbinába belépő friss gőz 44 bar nyomású, 255 °C hőmérsékletű túlhevített gőz. A reaktor névleges terhelés mellett egy üzemanyagtöltettel kb. 7000 üzemórát működhet, ezt követően a reaktor aktív zónáját át kell rakni (a friss, uránban legdúsabb üzemanyagrudakat annak külső harmadába helyezve, a legbelső, „kiégett” harmadát eltávolítva).

Szakmai látogatás az MVM Paksi Atomerőműben

Az atomerőmű üzemeltetése során elvégzett fejlesztéseknek (turbinák átalakítása, szekunderköri rekonstrukció, új típusú üzemanyag alkalmazása stb.) köszönhetően a blokkok teljesítménye 465 MWe, a folyamatos üzemidő csaknem 8000 óra/év lett. Később összetett átalakítási folyamatok révén 2009 óta mind a négy reaktorblokk villamos teljesítménye 500-500 MW; mára az atomerőmű elektromos összteljesítménye 2000 MW, a reaktorok hőteljesítménye pedig 1485 MW.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 2012. december 18-án hivatalosan is megkapta az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) engedélyét, amelynek értelmében – az évek óta sikeresen végzett előkészítő és megalapozó munka eredményeként – további húsz évig működhet az atomerőmű I. blokkja. A II. blokk 2014-ben, a III. blokk 2015-ben, a IV. blokk pedig 2017-ben kapta meg a hosszabbítási engedélyt.[25]

A látottak és hallottak alapján minden résztvevő elégedettséggel vett részt a finom ebédnél az Atomerőmű Étteremben.

A látogatás befejezéseként nagyon érdekes előadást hallottunk a A nukleáris üzlet folytonossága, avagy a paksi üzletfolytonosság kihívásai – kockázatkezelésről kicsit másképpen” témában, melyet Puskás László, az MVM PAE minőségfelügyeleti főosztályvezető tartott meg.

Köszönjük szépen vendéglátóinknak a jó hangulatú látogatást és az előadást, a hasznos és máshol nem is hallható információkat az MVM PAE működéséről és jövőbeli kilátásairól! Élmény volt számunkra a látogatás és ismét szembesülhettünk azzal, hogy mi minden történik körülöttünk a természeti erőforrások védelme és az élet fenntarthatósága érdekében. Őszintén gratulálunk az MVM PAE tevékenységéhez!

ISOFÓRUM Egyesület

Rózsa András, elnök